Лабораторія успіху від Анатолія Федорчука

today 18.04.2018 query_builder 20:46 remove_red_eye 1012 bookmarks Новини

Завітавши у Бориспіль, відразу відчув, що тут піклуються й про збереження історії рідного краю, й турбуються про сьогодення мешканців. На будівлі міськради портрети Павла Чубинського, який тут народився, та Михайла Вербицького, авторів Гімну України, поруч пам'ятник Нестору - літописцю, вшанували і Великого князя Київського Володимира, пам'ятник якому став окрасою міста, а ще своєрідна родзинка - стенди, що розповідають про історію Борисполя. Тож, можна обмежитися цими знаннями, а можна відвідати місцевий музей, де про славетну історію населеного пункту розкажуть більш детально.

ПЕРШІ ВРАЖЕННЯ

І ще маленький нюанс - наявність заасфальтованих тротуарів. По-перше, дитячий візок на них не плигає, як на тротуарній плитці, а по-друге, так дешевше, залишаються кошти на більш витончене облаштування парків та скверів міста. Не амбіційно, як у деяких містах і селах Києво-Святошинського, але молоді матусі, мабуть, вдячні. Для них важливо під колеса автомобілів не потрапити і щоб дитинка не прокинулася.

Відвідали учасники прес-туру для представників регіональних ЗМІ, організованого Київським регіональним відділенням Асоціації міст України та безпосередньо її виконавчим директором Гаррі Гаральдовичем Мартіном, й дитсадок "Веселка", де торік утеплено фасад, оновлено внутрішні приміщення, встановлено сучасне енергозберігаюче обладнання. До речі, 2017-го у місті здано в експлуатацію новий дитсадок на 115 місць, який обійшовся міському бюджету лише у 23,8 млн грн. Є чому повчитися чиновникам з інших регіонів.

У Борисполі, з населенням близько 62 тисяч осіб, нині діє 12 ДНЗ комунальної власності, 8 шкіл, 6 приватних навчальних закладів, 4 позашкільні.

Запросили міський голова Анатолій Федорчук та його заступниця з гуманітарних питань Людмила Пасенко й до ЗОШ №1, де теж утеплено фасад, зроблено капремонт покрівлі, у підвальному приміщенні облаштовані електронний тир та тренажерний зал, поруч зі школою зроблено стадіон зі штучним покриттям та встановлені тренажери, на яких можуть тренуватися всі охочі.

Гордість мера збудований торік скеледром у НВК "Гімназія "Перспектива", спортивний комплекс в НВК "Ліцей "Дизайн-освіта" імені Павла Чубинського.

А місцевий "Колос" голова ФФУ Андрій Павелко назвав не гіршим стадіону "Динамо" ім. В. Лобановського. Тут же сучасний, зроблений за європейськими стандартами хокейний стадіон, адже жіноча команда міста - один із лідерів першості України з хокею на траві.

Поруч ДЮСШ, де культивуються 12 видів спорту, серед них - бокс, плавання, футбол, хокей на траві, волейбол, баскетбол та інші. Поряд приміщення спортшколи теж тренажери, на яких залюбки качають м'язи й діти, й дорослі.

У сквері зроблені місцевими майстрами скульптури з металу, чудово вписаний у ландшафт невеличкий водоспад, вишукана альтанка, яка хоча й з'явилася зовсім недавно, вже починає обростати легендами. До місця відпочинку ведуть дві доріжки і місцеві вважають, що якщо закохані, призначивши зустріч, прийдуть на неї по одній доріжці, то обов'язково одружаться і житимуть у мирі та злагоді.

І що вразило, то це Книшовий меморіальний парковий комплекс. До 2008 року тут було занедбане кладовище. З ініціативи мера, із залученням громадськості, докладено неймовірних зусиль - і всі могили було перенесено у дві братські й поховано за християнською традицією. Поруч збудовано церкву УПЦ КП. На території висаджені дерева, в тому числі сакура, й відображено трагічну історію нашого народу у буремному ХХ столітті - встановлено пам'ятники учасникам антибільшовицького повстання у 1920 році; жертвам Голодомору початку 30-х років; мирним жителям, розстріляним фашистами під час Другої світової; переселенцям і ліквідаторам катастрофи на Чорнобильській АЕС.

[img url="/wp-content/uploads/24borispol.jpg" alt="" width="650" height="399" class="size-full wp-image-3405" align="c"] Фото Николая Тимченко 20.04.16 Борисполь

Та це, так би мовити, враження гостя, те, що відразу впадає в око. Але у місті чимало робиться на перспективу.

Є ЧОМУ ПОВЧИТИСЬ

У 2017 доходи загального та спеціального фонду бюджету міста становили 774,6 млн грн (у 2016 - 586,9 млн грн). На що ж витрачалися ці кошти? Найбільше на освіту та соціальний захист. Не забували вирішувати транспортні проблеми, дорожнього господарства та житлово-комунального господарства. За рік у Борисполі створено 686 нових робочих місць.

Та так було не завжди. Як розповів міський голова Анатолій Федорчук, був час, коли коштів катастрофічно не вистачало. Але він вважає, що керівник органу місцевого самоврядування не повинен бідкатися, а шукати вихід зі складної ситуації. Так, у Борисполі у 2008 році було випущено муніципальну облігацію, лише два міста в Україні зважились на таке - Вінниця та Бориспіль. За отримані кошти вдалося відремонтувати дороги, закільцювати місто, запустити нові маршрути. До речі, вартість проїзду по населеному пункту лише 4 грн 50 коп.

Свого часу бориспільці скаржились на якість води. Вирішили модернізувати "Бориспільводоканал". Грошей на реалізацію такого масштабного проекту не було, тому успішно провели перемовини із Світовим банком і отримали кредит (уявіть лише собі!!!) під 0,01% річних. За надані кошти, розповідає Анатолій Соловйович, вдалося впровадити енергозберігаючі технології водопостачання та водовідведення, закупити два теплові насоси й відмовитись від газового опалення. Тепер економія електроенергії становить 34%, а вода у місті найвищої якості, при ціні 23,80 за один кубометр, на заздрість боярцям, де цей показник за 50 грн. У Борисполі встановлено 12 бюветів з устаткуванням для доочищення води, є маса колонок, тож нині жодних нарікань від мешканців.

Щоб мінімізувати витрати бюджету у місті встановлюються лише світлодіодні лампи, проводиться заміна ламп накалювання. Встановлення теплового пункту, ремонт даху, вікон, утеплення фасаду ЗОШ №1 дало економію 45%, а такі роботи проводяться у всіх навчальних закладах.

Місцева влада має намір вже найближчим часом створити у кожному мікрорайоні міста центр надання первинної медичної допомоги.

Торік почищено два озера, запущено рибу, облаштовуються зони відпочинку.

За кошти міського бюджету будується ще одна п'ятиповерхова школа на 825 місць з ліфтами та дитсадок на 165 місць. До речі, навчальний заклад мають намір здати в експлуатацію через два роки після початку будівництва - до 1 вересня 2018 року. А скільки років будують Вишнівську ЗОШ №1 та Чабанівську школу?

І ще про два проекти, які нині впроваджуються в життя хочу згадати. Мер мріяв створити у місті притулок для бездомних тварин. Депутати минулого скликання ідею не підтримали, нинішнього - схвалили. І вже цього року 135 собак і котів отримують свою домівку, а поки що волонтери з благодійної організації "Артамон" займаються стерилізацією вуличних тварин.

Також досягнуто угоду про будівництво сміттєпереробного заводу, американські інвестори вже викупили 6,6 га землі на околиці міста, де відсутня житлова забудова. Сюди завозитимуться не сортовані тверді побутові відходи не лише з міста, а й столиці, інших регіонів. Й, звісно ж, створюватимуться нові робочі місця для мешканців.

І наостанок про деякі інвестиційні проекти, які впроваджуються у Борисполі.

У цьому році буде здано в експлуатацію першу чергу ТОВ "Бісквітний комплекс "Рошен". З 2020 року фабрика працюватиме на повну потужність, буде створено 1200 робочих місць. Вже у 2018 запрацює сонячна електростанція "Бориспіль" потужністю до 5 МВт. Триває будівництво млина продуктивністю 300 тонн/ добу та зерносховища ємністю до 30 тисяч тонн. А ТОВ "Газтрон" реконструює асфальтобетонний завод під газонаповнювальну станцію. А все це сприяє наповненню бюджету, створенню нових місць на виробництві. Якщо й далі так піде, то не бориспільці у столицю їздитимуть працювати, а кияни у Бориспіль.

Саме тому, мабуть, Бориспільський міський голова переміг у номінації «Міський голова року малих міст» загальнонаціональної програми «Людина року-2017». Заслужене визнання за значні досягнення.

87 запитів за 0,181