Медична реформа. Деякі роз’яснення

today 26.04.2018 query_builder 21:17 remove_red_eye 650 bookmarks Здоров'я, Новини

З 2 квітня 2018 року почалася активна фаза медичної реформи. Пацієнти почали підписувати декларації з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами – докторами первинної медицини. Декларація підтверджує, що пацієнт вибрав лікаря і хоче обслуговуватися саме у нього.

За усі послуги терапевта, сімейного лікаря та педіатра заплатить Національна служба здоров'я України, тобто держава. Це в середньому 370 грн. в рік за кожного пацієнта, а з 2019 року – 450 грн. До загального бюджету входять витрати на приміщення, оплата роботи лікаря і медсестри, прості витратні матеріали. У первинній медицині для пацієнтів безкоштовними залишаються загальний аналіз крові, аналіз крові на глюкозу, на загальний холестерин, загальний аналіз сечі.

В рамках медреформи держава гарантує покрити первинну, спеціалізовану і високоспеціалізовану медицину, паліативну допомогу, пологи, лікування дітей до 16 років і реабілітацію. Це досить великий список: в нього можна віднести послуги від простого лікування грипу до складних операцій, наприклад, шунтування аорти. З іншого боку, всі медичні послуги Держбюджет не покриє. Щорічно МОЗ звітуватиме, на що вистачить бюджетних грошей, а депутати вирішать, яке лікування українці отримають безкоштовно, а за що доведеться платити. У той же час законодавчо передбачено, що в лікарні платними можуть бути не більше 20% від усіх послуг. Конкретні послуги і тарифи МОЗ оприлюднить до вересня 2019 року.

Відзначимо, що в деклараціях з лікарями первинної допомоги прописані обсяг безкоштовних медичних послуг і ліків, права і обов'язки пацієнта і лікаря.

З 2019 року в рамках медичної реформи за таким же принципом планується фінансувати вторинну медичну допомогу.

87 запитів за 0,176