Вступили в силу нові будівельні норми

today 08.10.2019 query_builder 07:17 remove_red_eye 1696 bookmarks Новини

У нових держаних будівельних нормах «Планування та забудова територій», які набули чинності 1 жовтня цього року, регулюються і питання відстаней між будинками, будівлями та спорудами як на власній, так і на сусідніх земельних ділянках, відстаней до меж ділянок, протипожежних розривів тощо.

69

Тож, якщо ви плануєте збудувати власний будинок або здійснити реконструкцію чи добудову садового або дачного будинку, то обов'язково зверніть увагу на відстані (в т.ч. протипожежні розриви), а також відстані до існуючих мереж, джерел водопостачання, ліній електропередачі, щоб у подальшому не сплачувати штрафні санкції й без проблем ввести новобудову в експлуатацію.

Насамперед запам’ятайте, що, згідно з новими держбуднормами, для нової садибної та дачної забудови відстань від межі повинна бути не менше 3 метрів.

Однак є певні виключення - при розміщенні будинків в кварталах із сформованою забудовою відстань до межі суміжної земельної ділянки від найбільш виступаючої конструкції стіни будинку може бути 1 метр. Але власник повинен забезпечити виконання інженерно-технічних заходів, що запобігатимуть попаданню атмосферних опадів з покрівель та карнизів будівель на суміжну територію або узгодити із сусідом водовідведення.

Проте, на мою думку, з приводу наведених вище норм щодо мінімальної відстані до межі можуть виникати спірні ситуації.

Згідно ДБН, житлові будинки на присадибних ділянках треба розміщувати з відступом від червоних ліній магістральних вулиць – 6 м, житлових – 3 м.

До речі, якщо ви проводите реконструкцію об’єктів, то можна зменшувати відступи від червоних ліній до будинків і споруд з урахуванням вже сформованої забудови.

Важливо зазначити, що окремо розташовані приміщення та тимчасові споруди для індивідуальної трудової та підприємницької діяльності допускається розміщати на земельних ділянках по червоних лініях.

Щодо протипожежних вимог, то відстані між будинками і спорудами в залежності від ступеню вогнестійкості будинків повинні бути такими:

• між житловими, садовими, дачними будинками та господарськими будівлями I та II ступеню вогнестійкості протипожежний розрив має бути 6 м,

• між житловими, садовими, дачними будинками та господарськими будівлями III ступеню вогнестійкості розміщеними на сусідніх земельних ділянках протипожежний розрив має бути 8 м. Саме під цю категорію підпадає найбільша кількість індивідуальних житлових, садових та дачних будинків.

А ось між дерев'яними житловими, садовими, дачними будинками та господарськими будівлями IIIа, IIIб, IV, IVа, V ступеню вогнестійкості, розміщеними на сусідніх земельних ділянках, протипожежний розрив має бути від 10 до 15 м.

Не слід також забувати, що протипожежні відстані від будинків, будівель і споруд сільських населених пунктів, від меж ділянок дачних поселень та садової забудови до лісових ділянок повинні бути 20 м, 50 м, 100 м. У містах та селищах для зон одно- та двоповерхової садибної забудови з присадибними ділянками протипожежна відстань від меж присадибних ділянок до лісових ділянок може бути зменшена, але повинна становити не менше ніж 15 м.

Але в межах приватної ділянки власник самостійно вирішує на якій відстані розміщувати будівлі та споруди.

Слід зазначити, що в охоронних і санітарно-захисних зонах електричних мереж забороняється будувати житлові, громадські та дачні будинки.

Тому використання земельних ділянок в охоронних і санітарно-захисних зонах електромереж повинне бути письмово узгоджене з власниками цих мереж, державними органами пожежної охорони та санітарного нагляду.

Є ряд інших вимог до споруд на земельній ділянці і відстаней до суміжних територій, тому перед початком будівництва обов’язково ознайомтесь з новими ДБН «Планування та забудова територій».

87 запитів за 0,190