Люко Дашвар відзначили «Золотим хріном»

today 14.01.2019 query_builder 11:31 remove_red_eye 511 bookmarks Новини

У світовій літературі є чимало всіляких премій. Приміром нещодавно американский письменник Джеймс Фрей отримав відзнаку за найгірший опис сексу у світовій літературі. В нашій країні є своя подібна премія – «Золотий хрін».

Як пише «BBC Україна», цього року за найгірший опис сексу в сучасній українській літературі премію «Золотий хрін-2018» отримала письменниця Люко Дашвар.

Її справжнє ім’я Ірина Чернова. Спочатку займалася журналістикою, потім писала сценарії для телебачення. Лауреат літературної премії «Коронація слова»: 2007 року роман «Село не люди» здобув ІІ премію та премію «Дебют року», у 2009 року її роман «Рай. Центр» отримав диплом «Вибір видавців».

Й ось чергова «перемога» письменниці за опис сексу у романі «Ініціація».

Лише вчитайтеся у ці «шедевральні» рядки «…Підлога — за постіль: до такого блиску вичистили її власними тілами — раділа й сяяла. Вікна — броня: рекламу можна знімати про такі вікна. Подвійний склопакет, абсолютна звукоізоляція, і то таки правда: вже як Тася стогнала під Перегудою, а знадвору того ніхто не почув. І хоч Павло впорався швидше, ніж сподівався, та не відкинувся на спину, як зазвичай, не закурив, аби насолодитися розслабленням, яке завжди відчував після сексу, - притулився до розпеченої Тасі: набратися від неї сили, відчути здатність підкорити жінку ще раз. Ще!».

За результатами читацького голосування також отримала перемогу Христя Венгринюк за опис сексу в оповіданні «Народжуватися та помирати взутим»: «Я повільно скинула свою нічну сорочку, гола підійшла до незнайомця і впхала його ніс у своє вологе лоно. Він нюхав так жадібно й так довго, наче парфумер, відшукавши новий запах..."

Цього року було обрано восьмеро номінантів на премію: Юрій Винничук, Олександр Денисенко, Петро Крижановський, Андрій Цаплієнко, Дмитро Білий, Сергій Мартинюк, Христя Венгринюк та Люко Дашвар.

Оцінювали літературні твори щодо опису сексу журналістка і засновниця проекту «Рагу.лі» Тетяна Микитенко, літературні критики Юрій Володарський і Тетяна Трофименко, письменниця Анна Магліон і журналістка, блогерка Вероніка Новікова.

Премія «Золотий хрін» — це відзнака за найбільш недоречний, брутальний, позбавлений смаку опис сексуальної сцени в художніх текстах сучасної літератури. Її вручили вже вдруге.

87 запитів за 0,206