Лебедина вірність

today 10.11.2021 query_builder 10:17 remove_red_eye 104 bookmarks Новини

Лебедів-шипунів досить часто можна побачити на річці Прип’ять, зокрема, поблизу села Плютовище, інформує Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник.

Ці птахи досить популярні в Україні. Вони гніздяться на всій території, крім гір і Керченського півострова; регулярно зимують в південних районах, на заході країни та на дніпровських водосховищах, взимку інколи трапляються на незамерзаючих водоймах в інших регіонах країни.]

Населяють лимани, озера, ставки, іноді болота. Лебідь-шипун гніздиться біля води в очеретах на дрібних озерах або в заплавах великих річок.

Пари утворюються на все життя. Громіздке гніздо розташовується на сухому місці серед очерету або у вигляді плавучої платформи. Для побудови використовуються стебла осоки, рогозу, очерету й водорості. Їх збиранням займається самець, а спорудженням гнізда - самка, яка скріплює стебла грудочками мулу.

Новонароджені пташенята покриті густим сірим пухом і, ледь обсохнувши, готові покинути гніздо. У 3 місяці молоді лебеді добре літають і разом з дорослими прямують до місць зимівлі. До наступної весни молодь тримається разом з батьками, а потім згуртовується в окремі групи. Тільки у трирічному віці молодий лебідь стає бездоганно білим, а статевої зрілості досягає на 4 році.

Раціон лебедів складається переважно з водяних рослин. Знаходить їжу в основному під водою, де поїдає різні частини водяних і болотяних рослин. Птахи нерідко знаходять поживу на суходолі на луках і пасовищах, де живляться злаковими та кормовими рослинами.

Шипун легко приживається в неволі та в умовах напіввільного утримання; його часто розводять на водоймах міських парків і садів як декоративного птаха.

Фото - Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник

92 запитів за 0,261