Сьогодні – прощена неділя

today 14.03.2021 query_builder 11:17 remove_red_eye 80 bookmarks Новини

Головні слова цього дня: "Прости мене" - "Бог простить, і я прощаю". Прощена неділя приходить до нас щороку напередодні першого дня Великого посту. Нинішньої весни - 14 березня. Вона не має певної дати в календарі, тому що початок посту випадає на різні дні, в залежності від дати Воскресіння Христового - Великодня. Здавна є твердження, що якщо немає взаємного прощення образ, то піст, зведений до простого утримання від їжі, втрачає свій високий сенс. Яким би тривалим він не був - а Великий піст триває аж цілих сім тижнів! - аскетизм і позбавлення можуть і не бути зараховані Богом як справи віри і покаяння. Тому треба в першу чергу прощати інших і просити вибачення самому. Як наслідок такого підходу - виникнення традицій Прощеної неділі - останньої перед постом.

Цей звичай прийшов із давніх часів, коли подвижники йшли на час Великого посту з міст і монастирів у пустелю, навіть не знаючи, чи повернуться вони назад до Великодня. Вирушаючи в цей важкий і небезпечний шлях, щоб молитися на самоті, вони прощалися і намагалися примиритися один із одним. Кожен із них знав, що шлях, який вони роблять, йдучи від світу, може стати для них останнім. Тому попрощатися і пробачити один одному образи було для них важливо.

На згадку про це православні люди також просять вибачення один у одного. Але просити пробачення можна не тільки у одновірців. Помиритися можна з усіма, кого ми образили, щоб зло пішло з нашого серця. Всі ми несемо перед Богом провину, на нас лежить тягар первородного гріха. Просячи прощення у ближнього і прощаючи його, ми намагаємося примиритися з Богом, який по милості Своїй прощає нам наші гріхи. Ми просимо Господа пробачити нас і сподіваємося, що Він почує наші молитви. Будемо ж всепрощаючими і милостивими, поблажливими до провини ближніх, адже і у нас є свої гріхи, про які ми просимо вибачення у Бога в Прощену неділю. Грядущий Великий піст - час покаяння. Покаяння - це час виправлення, очищення душі. Затамувавши образу на ближнього, неможливо зі світом увійти під час посту. Тому у Прощену неділю слід не тільки просити вибачення у тих, кого ми образили, але і пробачити тих, хто образив нас. Навіть якщо в цей день ніхто не просив у нас вибачення. Прощена неділя - час відпустити образи.

Прощена неділя - це зовсім не якесь породження народного фольклору, це найдавніша церковна традиція. Сам Христос поклав їй початок Своїми словами, що звучать в Євангелії від Матвія: «Якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам Батько ваш Небесний; а якщо не будете прощати людям гріхи їхні, то й Отець ваш не простить вам провин ваших » (Мф. 6: 14-15). Це незмінне Євангельське читання в останню неділю перед Великим постом.

Пізніше в Церкві з'явився чин прощення.

У Бога ми просимо не вибачити, а пробачити, а значить - прийняти. Прийняти винного, грішного, якого завгодно - але прийняти.

По-перше, ми просимо вибачення у тих, проти кого ми згрішили, кого засмутили, з ким у нас недомовки, складності і проблеми в стосунках.

По-друге, ми повинні просити вибачення і у всіх взагалі людей - як наших братів і сестер - за те, що ми погані християни. Адже ми всі - члени єдиного Тіла Христового. Чи хворіє один член, погано всьому тілу - це одна з ключових думок Письма. Адам і Єва згрішили - мучиться все людство. Я згрішив - мучиться мій брат.

Крім того, потрібно просити вибачення у людей за те, що ми їх не любимо по-справжньому. Ми покликані любити кожну людину, а замість цього ми з нею «трішки спілкуємося», тому що вона нам не цікава. Нам цікава тільки власна персона і ті люди, які в даний момент нам потрібні. Ось гріх проти людей - в Прощену неділю це корисно відчути.

За публікаціями ієрея Максима Первозванського, palomnik.com.ua

92 запитів за 0,237