Чепура велика – красуня Чорнобильського заповіднику (фото+)

today 18.01.2022 query_builder 11:46 remove_red_eye 69 bookmarks Новини

Чепура велика (Ardea alba) – звичайний птах Чорнобильського заповідника. Тут чаплі гніздяться колоніями в очеретяних заростях гирла р. Прип’ять. Такі місця – важкодоступні. Колонії налічують від 7 до 20 пар, інформує Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник.

Весною самиця відкладає до шести яєць. Пташенята з’являються на початку травня.

Як більшість водоплавних птахів, харчуються чепури дрібною рибою, жабами, дрібними гризунами та комахами.

Варто зазначити, що після закінчення гніздового сезону чепури скупчуються на водно-болотних територіях, де багато їжі. Деякі особини затримуються в заповіднику до кінця грудня. Особливо в ті роки, коли водойми лише частково вкриті кригою. Коли ж лід покриває всю водну поверхню, чепури відлітають на південь. На дворі вже січень, а птахи не залишають рідних місць.

Фото Сергія Домашевського

92 запитів за 0,203