Олениця в очікуванні весни і… нового життя

today 28.01.2022 query_builder 07:53 remove_red_eye 444 bookmarks Вікенд, Новини

Олень благородний, звичайний або олень лісовий - найпоширеніший вид оленів у світі. Благородний олень з давніх-давен мешкав в лісостеповій зоні і вздовж всієї південної смуги лісів — європейських і сибірських, а також у вологих частинах Середньої Азії. Але переслідування людьми, освоєння людиною цілинних земель, вирубування лісу — все це привело до того, що більш-менш суцільний ареал олені нині мають лише в Сибіру.

Олені - найбільш чисельний серед всіх видів копитних. Цей вид в Чорнобильському заповіднику демонструє найбільш високі прирости чисельності та високу стійкість популяції, повідомляє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник.

Зазначимо, олені їдять не менше, ніж 300 видів рослин, головним чином траву, листя і пагони, гриби, лишайники, тростину і солянки з болотної рослинності. Можуть їсти отруйні рослини, приміром, беладону та аконіт.

На рівнинах олені живуть осіло, тримаючись стадами по 10 і більше голів на порівняно невеликих ділянках, проходячи по глибокому снігу не більше 1-2 км за добу.

Зимою вони трохи розгрібають сніг, притоптують його, підминають — виходить тепла ямка. Змішане стадо оленів найчастіше очолює стара самиця, біля якої збираються її діти різного віку. Звичайно розмір такого стада — 3-6 голів. Навесні такі стада розпадаються.

А в другій половині травня — на початку червня у олениць з’являється потомство. До того часу самиці відділяються від змішаного стада і йдуть в зарості в долинах річок. Як правило, народжується одне теля, іноді два.

Перші кілька днів теля слабке і стає на ноги тільки для того, щоб посмоктати маму. Самка в цей час тримається в стороні, на відстані 100-200 м, відволікаючи хижаків, і годує теля. На 5-7 день оленя вже ходить за мамою. Двотижневі оленята вже добре бігають, а місячні не відстають від дорослих. Траву вони починають їсти в місячному віці, але смокчуть материнське молоко до осені.

До речі, молоді тримаються біля матері 1,5-2,5 роки, інколи самки-дочки, котрі також вже мають малих, приєднуються до матері.

Життя продовжується.

Фото - Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник

92 запитів за 0,197