Куріпки і в снігу заночувати можуть

today 21.01.2022 query_builder 18:54 remove_red_eye 67 bookmarks Новини

Сіра куріпка — типовий мешканець лісостепових угідь. тому з відкриттям нових земель вона усе далі і далі поширюється на північ.

Мешкають куріпки в помірній зоні Євразії. Населяють майже всю Європу, Малу Азію, Казахстан і південь Західного Сибіру, від Британських островів і Скандинавії до Алтаю і Туви. Є вони і в Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику, повідомляє сайт заповідника.

Куріпка дуже корисна тим, що поїдає комах, які живуть у верхніх шарах ґрунту та в траві, на злакових та овочевих культурах. Для прикладу, кілька виводків куріпок майже повністю знищують довгоносика і його личинок на 1 га цукрових буряків. Поїдає куріпка й колорадського жука, яким нехтують більшість птахів.

Живе вона у різнотравних степах з чагарниками, на рівнинах і в долинах річок, в лісостепах, на хлібних полях і полях під паром, по лісових вирубках, на узліссях, по ярах, зарослих чагарником. Куріпки особливо люблять картопляні смуги — коли картопля ще не прибрана. Так само куріпки полюбляють поля, які перетнуті струмочком або яром. Куріпка є дуже пластичним видом і добре уживається на техногенних ландшафтах поблизу міст і сіл.

За останні роки, завдяки зниженню застосування в агрокомплексі отрутохімікатів, кількість птахів значно зросла. А ось при несприятливих кліматичних умовах кількість куріпок різко зменшується, зокрема в багатосніжні зими. Під час снігових, морозних зим птахи страждають від голоду і гинуть у великих кількостях.

Куріпка сіра виключно наземний птах, на дерева сідає рідко. Ходить згорбившись, з витягнутою шиєю. Охоче копається в землі, розшукуючи їжу. Осілі птахи, живуть у відкритій місцевості.

Протягом року куріпка сіра живе в одному районі.

Бігає швидко з високо піднятою головою. При небезпеці злітає з гучним ляскотом крил й швидко перелітає на невелику відстань.

Взимку птахи харчуються бруньками лози, сходами озимини та інших рослин. Суттєву частку раціону складають насіння бур'янів, ягоди глоду, терну, горобини.

Взимку ці птахи іноді переселяються до населених місць, ночують у дворах, біля будівель, а також у кущах або біля підніжжя барханів і пагорбів, зібравшись тісною зграйкою на снігу з підвітряного боку.

Куріпка швидко приручається, особливо маленькі пташенята. Якщо ж впіймати увесь виводок, то з молодими легко приручаються і старі птахи.

Фото Сергія Домашевського, Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник

92 запитів за 0,236