Орябки (рябчики) в очікуванні весни

today 20.02.2022 query_builder 09:07 remove_red_eye 70 bookmarks Новини

Обстежуючи заповідні ліси, науковці зустрічають різних птахів. У тому числі – орябка лісового – досить лякливого пернатого, який ховається чи улітає, як тільки помітить незнайомий об’єкт, інформує Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник.

На території України орябків включено до Червоної книги, полювання на них заборонене. Орябок лісовий розмірами лише дещо більший від голуба. Вага коливається від 330 до 580 г. Довжина тіла 35—37 см. Це осілий вид, літає мало, воліючи бігати по землі. Злітає з шумом, переміщаючись на невеликі відстані. Тримається зазвичай парами або зграйками.

Основні корми влітку і восени — зелені частини рослин, суниці, насіння і комахи. Люблять розгрібати мурашники, щоб дістати личинки мурах. Взимку і весною харчуються переважно бруньками дерев і лісовими ягодами, що залишились на гілках, особливо ягодами ялівцю. Взимку також годуються на деревах сережками берези, вільхи та інших видів. Ночують у снігу. Рятуючись від морозів, зариваються в сніг. Часом орябки гинуть під снігом через намерзання міцного насту. У них досить багато ворогів. На орябків полюють хижаки — куниця, соболь і лисиця серед звірів та яструб великий серед птахів. Також становлять загрозу беркут, орлан-білохвіст і пугач. Хижаки особливо небезпечні для молодих птахів і пташенят.

На відміну від глушців і тетеруків, орябки є моногамними птахами і не збираються на групові токи. Орябки утворюють пари і селяться в сирих безлистих хвойних або змішаних лісах. Там, де орябків багато, в кінці літа вони нерідко утворюють невеликі зграйки, але вже з осені знову розбиваються на пари. Під час весняного токування самець видає характерний протяжний тонкий свист і переслідує самку, розпускаючи віялом хвіст, піднімаючи чубчик, надуваючись, волочачи по землі крила і роблячи різкі повороти. Самка, що зазвичай тримається поблизу самця, біжить на його посвист, видаючи час від часу грубіший і уривистий свист.

З потеплінням кількість токуючих птахів на окремих ділянках лісу збільшується, пари часто сходяться впритул, що приводить до гонитви один за одним і бійок між самцями. У період токування самці тримаються майже постійно на деревах, годуються мало і значно втрачають у вазі. Самка, навпаки, багато годується на землі, додаючи у вазі до початку висиджування, після чого вага знижується.

Фото - Сергія Домашевського, Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник

92 запитів за 0,184