18 листопада – день пам’яті святого Іони, мучеників Галактіона і Епістими

today 18.11.2022 query_builder 09:25 remove_red_eye 229 bookmarks Новини

У православній церкві 18 листопада вшановується пам’ять Іони – святого і архієпископа Львівського і Великоновгородського, відомого також як ігумен Отенської пустелі. Сам Іона рано залишився сиротою – в 3 роки у нього померла мати, а в 7 років пішов з життя і батько, розповідає «Главком».

Виховувала Іону благочестива вдова на ім’я Наталя Медоварцева, яка прищепила своєму прийомному синові віру в Бога. Згодом Іона став займатися організацією притулків в Новгороді, де могли проживати знедолені, вдови та сироти. Крім того, він прославився численними чудесами, які міг здійснювати з Божою поміччю. Так, наприклад, Іона зумів зупинити епідемію, яка забрала життя 250 тисяч чоловік.

Згодом Іона був зарахований до лику святих в 1549 році на Макаріївського соборі. У його життєписі йдеться про те, що після смерті Іони близько його труни відбувалося велика кількість чудес, і багато людей саме з цієї причини згодом увірували в Христа.

Також 18 листопада - день пам'яті мучеників Галактіона і Епістими, інформує УНІАН.

Галактіон і Епістима були нареченим і нареченою. Після того, як їх заручили, батьки дівчини дивувалися, чому Галактіон не бажає близькості зі своєю дружиною. Він відповідав, що так буде, поки Епістима не звернеться в християнство. Дівчина послухала чоловіка і хрестилася.

Також Епістима залишилася дівою, щоб зберегти себе заради Господа. Закохані роздали весь свій маєток і оселилися в монастирі. Коли правитель Декій влаштував гоніння на християн, Галактіон і Епістима потрапили до нього на суд. Їх роздягли і стали мучити, але дівчина не бажала бути оголеною.

Вона молилася про те, щоб кати осліпли - Христос почув її. Потім мучителі почали просити про зцілення, Спаситель вилікував їх, тоді багато хто з язичників увірував в Бога. Але правитель не піддався - продовжував мучити святих, тому вони і померли.

У день Іони дівчата зазвичай молилися святому для того, щоб знайти хороших чоловіків. Було прийнято розкидати у дворі монетки, щоб притягнути нареченого в свій будинок. Хлопці, у свою чергу, теж проявляли активність і запрошували дівчат на гуляння, які часом тривали до самого ранку.

Згідно з ще одним звичаєм, молодим дівчатам вранці треба було випити склянку теплого молока з медом, яке замовлялося на щасливу любов і вдале заміжжя. При цьому відкривати пізно ввечері двері в будинок заборонялося, так як можна випадково закликати нечистого.

Цього дня закінчували збирати редьку, і дуже часто саме 18 листопада цей овоч з’являвся на столі. Наприклад, їли терту редьку або просто різали її тонкими скибочками, подаючи з сіллю, олією, квасом, цибулею. Дуже популярна була квашена капуста з редькою. Крім того, 18 листопада поспішали заготовити чорну редьку на зиму, оскільки вона була незамінна при лікуванні простудних захворювань.

Згідно з повір'ями, в цей день краще не укладати важливих угод і не ухвалювати серйозних рішень - нічого із задуманого не здійсниться. Наші предки вірили, що диявол може вкрасти ваш підпис, тому 18 листопада краще на документах не розписуватися.

Збереглися такі народні прикмети на цей день:

якщо в день Іони падає сніг, то зима буде сніжною;

імла вкрила місяць – до довгої негоди;

верба вкрилася інієм, зима буде довше звичайної;

всі дерева вкрилися інієм, незабаром наступить відлига;

сніг йде і лягає нерівно, то майбутній урожай жита буде багатим;

дме вітер з півночі, а на небі немає хмар - незабаром похолодає.

87 запитів за 0,170