Чи додасть легалізація проституції Києву принад?

today 24.02.2018 query_builder 18:38 remove_red_eye 1261 bookmarks Історичні паралелі

Рік тому народний депутат С.А. Лещенко подав законопроект про легалізацію проституції та паління марихуани. Мабуть, поглиблено вивчав Сергій Анатолійович історію Києва й вирішив запровадити досвід ХІХ століття. Саме тоді у столиці Південного краю це був досить прибутковий бізнес.

Славився у цьому плані й знаменитий Андріївський узвіз, на якому на початку ХІХ століття мешкали переважно купці, які після вдалого ґешефту любили відпочити з дівчатами легкої поведінки та веселими циганами. І так продовжувалося б ще довго, адже в другій половині ХІХ - на початку ХХ століття вулиця інтенсивно забудовувалася. Та у старовинній садибі № 38 поселився Андрій Муравйов - релігійний діяч і церковний письменник. У 1860 році він звернувся з клопотанням до Київського міського голови, старости церкви Миколи Набережного Григорія Покровського, щоб з Узвозу прибрали численні будинки розпусти, що й було зроблено.

Відтак жрицям кохання запропонували (ні, не згорнути "бізнес"), а просто переїхати на вулицю Ямську. Тодішні жителі вулиці здебільшого зраділи такому рішенню, оскільки мали з того й свій зиск. Ціни на оренду приміщень відразу зросли, тож збільшилися й прибутки киян-селян. Адже жили вони переважно з домашнього господарства - вирощували овочі, фрукти, домашню худобу.

Поступово Ямська перетворилася у вулицю червоних ліхтарів, де було сконцентровано чи не найбільше київських будинків розпусти (на фото Василя Галайби один із них). Амстердам міг би позаздрити. І все було б "добре", та, як свідчить чи-то історична байка, чи-то правда, галас, гучні гуляння не подобалися коровам і вони почали давати значно менше молока. Ось худоба "страйк" і оголосила, що, звісно, було не до вподоби місцевим аграріям. Тому хитра громада згадала про цнотливість й стала вимагати припинити розпусту й закрити аморальні публічні заклади. Що й було зроблено на початку ХХ століття.

Але справа не вмерла. Дами легкої поведінки переїхали на Труханів острів. З 1887 року тут працював яхт-клуб, знаходилися приватний розважальний заклад "Ермітаж", ресторан "Босфор", тож було де прикласти свої вміння, а перевізники теж мали зиск - адже кількість відвідувань острова значно зросла.

Утім, чи варто сучасникам знову повертатися до старої історії? Схоже, що на це запитання шукатимуть відповіді вже в стінах парламенту. Тож чекаємо на публічні баталії прихильників легалізації проституції та сучасних моралістів (якщо, звісно, такі знайдуться серед нинішніх парламентарів).

87 запитів за 0,171